Vanan och magneten

Läser ni Modern Psykologi? Det borde ni. Det var dagens första tips.

Dagens andra tips handlar om vanor. Oskar Henriksson skriver en artikel om vanor i Modern Psykologis sommarnummer 2014 och jag fastnade särskilt för punkt 6. Vill du veta vilka de andra punkterna är? Skaffa tidningen…

Modern psykologi

Artikeln handlar om hur man får in vanan att skapa vanor. Ovant? Läs extra noga nu då. Punkt 6 handlar om hur man får en vana att fastna. Är du som jag (vilket du troligtvis är, även om vi gärna vill tro att vi är unika) så kan du ibland ha bekymmer med att få en vana att hålla längre än den första fasen där motivationen är hög. Wolfram Schultz, professor i neurovetenskap vid universitetet i Cambrigde, Storbritannien, har en pusselbit att berätta om efter ett experiment med en apa vid namn Julio. Julios uppdrag var att trycka på en spak när färgade former dök upp på en skärm. Rätt spak = belöning i form av juice. Juicen gav en reaktion i hjärnans belöningscentrum. Det låter logiskt. Men Schultz upptäckte även att ett annat mönster utkristalliserade sig. Julios belöningscentrum började reagera redan är han såg den färgade formen efter ett antal repetitioner. Julio började alltså känna av belöningen redan innan han fick dricka juicen.

En klok psykolog jag gick en utbildning tillsammans med brukade tala om magnetmål. Det var mål som inte bara var pliktskyldiga “jag borde” mål, utan mål som skapade ett sug som drog oss dit, som en magnet nästan omöjlig att motstå.

Dagens andra tips är alltså: välj något som är tillräckligt viktigt för dig, gör det sedan om och om igen. Din hjärna kommer att belöna dig.