Uttråkade hjärnceller gör dig tvångig

Har du sett en person på diet äta någon gång? Sannolikt. Har du märkt underliga ätbeteenden hos dig själv eller andra efter en tids framgångsrik LCHF, 5:2 eller stenålders? Eller har du försökt resonera med en vän om att en liten bit kaka väl är okej? 

Då kanske du märkt något som forskare idag kan förklara. En hjärncell som vanligtvis hanterar hunger och aptit börjar ändra sig när vi får mindre näring. Istället börjar samma celler ägna sig åt att upprepa saker, och att dubbelkolla allt. Efter ett tag på diet är man därför inte lika hungrig längre. Vissa kallar det att man blivit disciplinerad eller att sockeravtändningen är färdig. Men vad som händer är att hjärnceller inte bryr sig om att signalera hunger längre eftersom du ändå inte äter när du är hungrig. 

Istället märker vi att en kan bli lite irriterad om saker inte är som det ska, om den nyttiga kvargen inte finns hemma. Och att det ska vara fyra blåbär på, helst inte fem. Att det plötsligt är otänkbart att rucka på reglerna och ta en halv kaka. Fast man vet att det inte gör nån skillnad. Man blir halvt omöjlig att prata om mat med, eftersom allt handlar om bombsäkra övertygelser och indelning i rätt eller fel mat. Inget där emellan. 

Om man ska dra saken till sin spets så vet vi också att vid ätstörningar kommer tvångsproblematik som ett brev på posten. Det är lite lättare att förstå med de nya rönen. Forskarna fann också att upprepandet och kontrollerandet inte var ångestlindrande som det är när man har tvångssyndrom. Istället var det målmedvetet och helt orelaterat till ångest. Det verkade bara vara hjärnceller som sysselsatte sig när de inte hade en uppgift. 

Att greja med kroppens signaler har alltid ett pris. Ibland är det värt priset. Men gör ett medvetet val nästa gång du bantar och notera ditt eget ökade behov av kontroll. Och för säkerhets skull, prata inte med någon på diet om mat.