Själv är bäste dräng

Prodest diggar självhjälp. Självhjälpslitteratur bör vara en självklar del av en KBT-terapeuts bokhylla. Läs och tipsa dina patienter, kollegor och andra omkring dig.

20140827_193951

Eftersom jag diggar självhjälp så höll jag på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag läste en varnande artikel i Scientific American på nätet häromdagen. Det var Maia Szalavitz, neurovetenskapsjournalist (grymt cool titel, jag vet), som i juni i år skriver om hur man skyddar sig mot dålig självhjälp.

Do your homework, check out scientific claims and maintain a healthy dose of skepticism.

Självhjälpsindustrin omsätter ca 12 miljarder i USA. Det var summan på omsättningen som fick mig att sätta kaffet i halsen. En lukrativ business. Sånt lockar alltid till sig skojare. Maia Szalavitz tipsar om att självhjälpsgurus som lovar alltför otroliga framsteg på misstänkt snabb tid bör få våra varningsklockor att ringa.

Att lära sig nya strategier att hantera ångest och depression till exempel är ett arbete som ofta tar månader eller mer. Framgångsrik självhjälp hjälper till att vara uthållig under en längre tid och vilar inte på häftiga engångsupplevelser. Maia Szalavitz påpekar också att god självhjälp kan visa oberoende data på sin effektivitet och vilar inte på anekdotisk bevisföring.

Själv kanske inte är bäste dräng trots allt, men ibland kan man göra mycket själv för att förändra sitt mående. Så kära behandlare där ute – tipsa gärna om självhjälpslitteratur, så länge du har koll på vad det är du tipsar om.