Saker jag lärde mig under golfrundan

I golf finns det något så fiffigt som handikapp. I golfens värld tar man hänsyn till spelarens handikapp. Om du är nybörjare eller lite sämre på golf så har du ett högre handikapp (eller handicap eftersom det är tjusigare med engelska termer även inom golfen). Golf går ut på att du ska ha så få slag som möjligt under en runda. Eftersom alla spelar på samma bana är det inte så rättvisa förutsättningar för att spela mot varandra. Då har man bestämt att ju högre handikapp man har desto mer slag får man tillgodo. Är det ett extra svårt hål kan man få extra slag om man behöver det. På så vis försöker man jämna man ut förutsättningarna mellan spelare. Man tar hänsyn till personens handikapp.

Om man spelar som ett lag kan det till och med vara bra att ha med en spelare med lite högre handikapp eftersom laget får tillgodoräkna sig de extra slagen. Det gör att nybörjaren får vara med, träna och bli bättre och laget som helhet kan dessutom bli starkare.

Om vi kunde ta en enda sak från golfens värld in i verkligheten skulle jag välja just det här. Att jämna ut olikheter för att ge så många som möjligt en ärlig chans att prestera utifrån de egna förutsättningarna, det vore något det. Pikétröjorna kan de däremot få behålla på golfbanan.

image