Rikta ljuset mot psykiatrin

SONY DSC

Nu så diskuteras det om samvetsklausulen i vården. Om din valda religiösa tillhörighet påbjuder att abort är ett brott mot Gud skulle du kunna välja att avstå. Det låter så konstigt att det skulle kunna genomföras, för skulle det gälla all möjlig etik och moral, skulle man kunna avstå allt man inte gillar. Ännu löjligare skulle diskussionen bli om det dessutom skulle ge handlingsfrihet, så att man också får i vården utföra sånt man själv tycker. Doktorn skulle kunna, förutom att avstå abort få ge handpåläggning istället.

Löjeväckande!

Här kommer en illa dold hemlighet… samvetsklausulen finns redan i vården. I psykiatrin. Psykisk sjukdom är allt väldigt mystiskt. Psykiskt sjuka är allt svåra att begripa sig på. Varför tar man sig bara inte i kragen? Så vi tiger mest om det. Det är kanske därför man tiger om vården i psykiatrin också. I psykiatrin är det nämligen fullt tillåtet att avstå en behandling som din arbetsbeskrivning menar att du ska ge. Socialstyrelsen säger nämligen att KBT ska användas vid vissa typer av psykisk sjukdom. Men om du har en uppfattning om att det där med vetenskap är överskattat och att det är bättre att göra som tidigare apostlar en gång tyckte att man skulle göra, så går det bra.

Du kan då göra på två sätt. Du kan säga att du bedriver KBT och sedan göra det du känner för och få extra skattepengar för det. Eller så kan du gå din egen väg och säga som det är, att du inte ger KBT och det är okej ändå. Och den aktiva delen, den som kändes så absurd om en läkare skulle ge handpåläggning, ja det är inte lika otänkbart om du arbetar i den psykiatriska delen av vården. Då kan du lyssna på ett öra när Inspektionen för vård och omsorg säger att man inte får arbeta med bortträngda minnen eftersom det inte finns någon vetenskaplig grund, kan skada och handlar om charlatanism. Och göra det ändå. Patienter, närstående, kolleger, chefer och politiker kommer att lämna det där konstiga upp till varje arbetare att bestämma själv.

De där extra pengarna som nämndes innan, det är något man försöker med för att lite försiktigt förbättra tryggheten för psykiskt sjuka i vården. Den är alltså en belöning man får om man åtminstone säger att man försöker göra lite det som arbetsbeskrivningen säger att man ska. Som att varje gång en sjuksköterska på KK assisterar en abort som hon ska, ska kliniken få en liten extra peng eftersom de varit duktiga.

Resultatet:

  • Psykiskt sjuka får inte de behandlingar som vården ska ge.
  • Psykiskt sjuka får behandlingar som vården säger att man inte ska ge.
  • Psykiskt sjuka ska vänta, tiga och vara tacksamma.

Om vi inte gillar tanken om en samvetsklausul i vården kanske vi ska börja med att utrota den där den redan finns.