Om betänketid från sfKBTs årskonferens

Mr Ed pratar om grubblande på konferens om transdiagnostik idag. Bra och dåligt grubblande. För att skilja dem åt kan man fråga sig: är frågan möjlig att svara på? Leder tänkandet till mer tänkande eller till en plan eller ett beslut? Nästa steg är hur man slutar. Att bara bestämma sig fungerar inte, att distrahera sig fungerar bara tillfälligt.

Eftersom grubblande uppstår naturligt när förväntningar och det jag faktiskt har inte möts. Att få sörja förluster och se möjligheterna som ändå finns.

Den stora behållningen kommer från tanken att grubblande är en fullt naturlig och hälsosam funktion hos människan. Vi grubblar för att förstå, för att lösa problem och för att acceptera motgångar. Men ju mer abstrakta och filosoferande tankarna blir, ju mindre fungerar grubblande som det ska.

Det betyder att vi kan inte bara ta bort allt grubblande. Det gör det förstås svårare att behandla när grubblandet leder till psykisk ohälsa. Men det verkar som att man kan träna sig i att börja tankarna med -hur… Istället för -varför… Och det kan bryta vanans makt. Men det är ju aldrig så enkelt. Titta på bilden. En del abstrakta tankar om vacker natur, om livets bräcklighet och havets djup känns ju inte så farligt att grubbla på. Och även negativa tankar om varför vi är så små i världen är väl också lugnt. Om man ska går på herr Eds tankar låter det som att ju större del av tankarna som är filosofiska, ju jobbigare blir det på sikt. Han menar att ju mer man kan vara i nuet ju mer blir grubblandet när det väl uppstår nyttigt. Vid psykisk ohälsa kan träning i att uppleva nuet (uppmärksamma med hjälp av sinnena, som känsel och hörsel) göra att man mår bättre psykiskt. Det gör att man grubblar mindre.

Svaret verkar alltså inte vara att tänka positivt, utan att öva en hel del på att vara där du är; nu och här.

Men nu måste jag fundera löver varför jag spenderar min semester, inte på på nästa däck där det finns ett spa, utan på föreläsning om ruminering som en transdiagnostisk faktor…

IMG_0899-0.JPG