Med solen i ögonen

“Before you enter positions of power, dream a little before you think”. De kloka orden kommer från författaren Toni Morrison. Inför det nya året är det passande att stanna upp och drömma lite.

För den som möter det nya året med någon typ av inflytande, som Morrison pratar om kan det ha stor betydelse. I vardagen är vi så uppfyllda av att klara av, fixa, överleva. Under ledigheter finns möjligheten att betrakta alltihop. Att låta nyår bli högtidligt och titta på det nya året; ännu oskrivet.

Så vad skulle vara underbart eller åtminstone riktigt gött om det hände nästa år? Du behöver inte hålla tillbaka. Psykologisk forskning visar att lite drömmande aldrig skadat nån. Det är nämligen så att om det inte skulle bli som vi hoppats kan vi ändå inte förbereda oss genom att oroa oss eller måla upp katastrofscenarion. Men däremot har hjärnan svårt att skilja på fantasi och verklighet. Därför tror vi att det redan hänt lite grann när vi tänker på det. Och då beter vi oss mer som om det redan vore så. Vilket ökar chansen.

Det handlar alltså om att sätta en övre gräns, för vad som kan hända nästa år. Askungens möss sjunger på julafton att en dröm ger tankar vingar. Vi kan, för att vara dramatisk, inte flyga högre än vi önskat. De negativa händelserna i livet har vi ofta ganska lite påverkan på. Tråkiga saker händer. Men de vi vill ska hända, de måste vi hoppas på för att de ska kunna slå in.

Så ta chansen, släpp detaljerna, måstena, deadlines och resursfrågor. Vad hoppas du på?

IMG_0444-0.JPG