Lösa knutar

 IMG_0268

Problemlösning. Vi gör det hela tiden, motgångar är en helt naturlig del av dagen. Vissa problem är större, tar mer tid och energi. Det naturliga då är att grubbla en hel del över hur de problemen ska lösas. Tar massa tid och energi. Därför finns det också en hel del olika varianter för att göra det lättare. De är uppbyggda i olika steg. Vid första anblick tar det både ganska mycket tid och energi att följa stegen. För att ta beslut om det är värt det, får man helt enkelt väga hur mycket tid och energi som ändå går åt till problemet. Och sådan tid där problemet håller oss vakna på kvällen väger helt klart tyngre. Här kommer ett exempel på ett sådant steg-för-steg problemlösningssystem med ett exempel.

  1. Identifiera problemet. ”Dygnet har för få timmar”.
  1. Brainstorma lösningar. I detta steg har det ingen betydelse om det är en bra eller dålig lösning, poängen är att nu bara komma på så många tänkbara lösningar som möjligt och fantisera loss. ”ansöka om fler timmar” ”ha mindre behov av sömn” ”dra ner på kraven” ”dricka mer kaffe på eftermiddagen” ”prioritera det viktiga” ”jobba fortare” ”vara mer effektiv” ”anstränga mig mer” ”prioritera måsten”
  1. Titta på för- och nackdelar med de olika lösningarna. Du ska fortfarande inte avfärda eller bestämma dig för en lösning utan bara följa varje steg.

”ansöka om fler timmar. Fördelen är att det löser hela problemet. Nackdelen är att det är omöjligt”

”dra ner på kraven. Fördelen är att jag skulle få mer tid och energi över och dygnet skulle kanske räcka till. Nackdelen är att jag inte skulle kunna göra allt på det sätt som jag vill, och det skulle vara skitigt på golvet”

”prioritera måsten. Fördelar är att dygnet skulle räcka till åt det som måste bli gjort. Jag blir nöjd när måstena är gjorde. Nackdelarna är att dygnet inte skulle räcka åt nåt jag gillar att göra utan allt blir bara måsten”

  1. Sätt en poäng på varje lösning, noll innebär jättedålig lösning, tio innebär jättebra. ”ansöka om fler timmar” – 0, ”dra ner på kraven” 6, ”prioritera måsten” 4
  1. Välj den lösning med högst poäng och genomför den. ”dra ner på kraven”
  1. Utvärdera hur lösningen blev. ”Dygnet har inte fler timmar och samtidigt fungerar det ändå. Jag städar, jobbar och umgås tillräckligt bra. Det blir inte precis som jag vill ha det, men jag har mer kontroll över min tid och känner mig inte jagad hela tiden. Andra säger att jag är gladare.”

Lösningen hade inte så jättehöga poäng. Det innebär att hade jag istället grubblat över lösningen hade hjärnan letat förgäves efter ett bättre alternativ. Ibland är den bästa lösningen den minst dåliga. Bättre än ingen lösning.