Låt ingen se att du är turist

“How to avoid looking like a tourist when you visit (valfri stad/land)”.

Många av oss älskar att resa. Inom landet, utom landet, på upptäcktsfärd i vår fantastiska värld. Men gud nåde den som blir påkommen som turist.

Den som beställer cappuccino på eftermiddagen eller kvällen i Italien (det vet väl varenda människa att kaffe med mjölk är en morgondryck?) riskerar att utsättas för servitörens himlande blick och fördömanden. Gillar du inte espresso? Låt bli kaffet helt då, för du får inte vara FEL.

Om du besöker Manhattan ska du definitivt inte visa din fascination över skyskraporna. En riktig newyorker går inte med blicken lyft i skyn och du vill väl inte vara FEL?

image

I Stockholm blir man snabbt tillrättavisad om man står på fel sida i rulltrappan. Den sidan är till för dom som har bråttom, så stå inte där och verka lantlig och FEL.

I grunden finns det något fint med vår önskan att passa in. Det gör det lite smidigare för oss alla samsas på vårt klot. Det är bara så otroligt tråkigt att vi kopplar så mycket av det som är nyfikenhet och äventyrslystnad till skam. Gör du FEL ska du skämmas, gå undan och begrunda ditt FEL. Till slut är det lätt att känna sig FEL helt och hållet som människa. Som om att verka tafatt och bortkommen är bland det värsta som kan hända.

Om du är alltför upptagen av att monitorera och kontrollera dig själv går du troligtvis miste om en och annan upplevelse som kunde berika dig. Och vad det inte därför du bestämde dig för att gå på upptäcktsfärd?