Kulturkrock på Halloween

SONY DSC

Dagen efter Halloween. Allhelgona.  Dagen efter är ju alltid en dag för eftertanke, och oftast med en sur smak i munnen och olustig magkänsla.

I Sverige hedrar vi de som gått bort med att tända ljus och göra fint vid gravarna. Och nu så har vi fått en tradition till med pumpor och whatnot. Det är ett glatt firande. Kostymer och godis, fest och mat. Det har tagit ett tag, och det skaver fortfarande. När vi tänker på de förlorat vill vi gärna ha stillhet, högtidlighet, vemod och eftertanke. Kanske en kopp kaffe med de nära. Men halloween är skräck, våld, sex och godis. Det är inte alls konstigt att människan vill klä ut sig till zombie eller Ebolasmittad egentligen. Det är ett sätt att närma sig och hantera fruktansvärda saker. I mellanamerika menar man att just glädjen och festen, skratten och de råa skämten är det som håller de döda levande i våra minnen och visar respekt för liv och död.

Kanske glömde vi att importera bakgrunden och det är när vi försöker behålla stillheten och friden i kombination med skräck och fest som det känns konstigt i magen. Som att man befläckar de man hedrat under kvällen. Jag tänker också på att för det stora antalet människor här som inte anammat den nya kulturen blir det extra olyckligt. Eftersom dödskallarna fyller varje butik samma dag som man köper sina gravljus och söker sig till tystnad och närhet, minns svåra tider av sjukdom och den stora tomheten som finns kvar.  Det är inget fel med nya traditioner, och mänskliga sätt att tänka på döden. Men att simultant pynta hela världen samtidigt som vi har den där andra saken också… Jag har svårt för Halloween, kanske för att det är svårt att tänka på två sätt samtidigt.

Eller kanske är det bara som en klok kollega sa;

En svensk kommer aldrig att acceptera en högtid där man inte äter sill.