I det här landet registrerar vi kvalitetsregister -alla ska med

Runtom i landet är vi i nu i full gång med kvalitetsregistren. Om någon kände att det var tråkigt med för lite dokumentationsarbete i vården är den frågan nu löst. Vi registrerar i förhoppning att mer information om vilken vård som pågår kommer att göra att vi kan ge mer effektiv vård i framtiden.

Det är en balansgång mellan att dokumentera lite för att bördan inte ska bli för stor, men mycket för att informationen ska ge något. Jag är rädd att det inte finns något bra läge.

Sådana här register visar med vissa parametrar hur det är nu, som hur gammal någon var när hen fick sin första psykos, eller hur många kilon någon gått upp under senaste årets ätstörningsbehandling. Ett bekymmer är att inga faktorer är kontrollerade, det vill säga vad som helst kan ha påverkat utfallet som inte finns registrerat. En ny kärlek kan ligga bakom ett tillfrisknande eller en annan sjukdom bakom en försämring.

Ofta blir jag försäkrad att det inte gör något eftersom man kommer att använda siffrorna med försiktighet. De ska bara användas med goda intentioner och inte ges större värde än de har. Hoppas det. För när vi väl har dem har vi inte längre kontroll över hur de används. Vi får hoppas att de inte kan komma att användas integritetskränkande eftersom det finns en hel massa personbunden information.

Jag tänker på det här varje höst, eftersom det är då lärarkåren påminns om den stora studie som visat att vad de än upplever så har faktiskt inte klasstorlek någon som helst påverkan på barn. När vi har siffror kan de tolkas lite hursom. Jag har lite dubbelt förhållande till dessa siffror eftersom stora studier är det bästa vi har, samtidigt som jag upplever att de används mest som tillhyggen för att skada varandra, som barn i en otrevlig skilsmässa.

Jag hoppas att vi reder ut det här med kvalitetsregistren, och att vi har koll på läget. Nalle Puh tipsar:

Innan du klättrar upp i ett träd på en Tigers rygg, se till att reda på ifall Tigern vet hur man klättrar ner.