Hoppa högre

Det var tävling. Ponnyn hade hoppat högre än de hinder som idag stod på banan. Därför var det överraskande att ponnyn inte alls ville samarbeta. Jag stod på läktaren och blev förvånad när det blev stopp framför flera hinder för det unga ekipaget. Den unga ryttarinnan och hennes väninna förklarade glatt efter tävlingen vad det hela handlade om; “Hindren var annorlunda här än de vi tränat på. De hade t ex lagt leksaker i en barnpool som en vattengrav. Det har våra ponnyer aldrig sett förut. Nu vet vi det, så nu får vi öva på det till nästa gång.”.

2014-08-31 11.31.47-2

Så självklart. Det vi ibland på ett ganska nedlåtande sätt tolkar som motstånd mot att utföra en uppgift eller att anpassa sig till en förändring kanske inte är svårare än så här. Jag tror inte att de unga ryttarinnorna läst Craskes senaste forskningsöversikt om hur exponeringsbehandling ska läggas upp för att bli så effektiv som möjligt. De bara vet hur det är. Om man vill att ponnyn ska hoppa trots eventuell rädsla måste man träna i varierande miljöer och med olika hinder. Du vet ju aldrig exakt hur verkligheten ser ut den dag du ska testa dina nya färdigheter.

Läs mer om Craskes råd för exponeringsterapi på http://eniveckan.se/strategier-att-maximera-effekten-av-exponeringsterapi/.