Filosofer från förr förbättrar

Abraham Maslow känner vi som tråk-gubben som sa självklarheter om att man behöver tak över huvudet innan man börjar fundera på vad man vill göra när man blir stor. Men han hade lite mer att ge. Lite trivia är att han var först på bollen när det gällde österländsk filosofi i psykologin. Han satsade visserligen på fel häst, taoismen, men tolkade den som man idag tolkar buddhismen. Han var också klar på att han använde en princip, den om att vara här och nu. Och så att inte låta sig styras av sina känslor i alla lägen. Bjuda in förnuftet ibland.

Snacka om att gå över ån efter vatten. Men det kanske är svårt att sälja såna kloka, men enkla idéer om man inte säger att ännu en äldre herre i ett annat land har sagt det förut. Han sa så, han sa andra bra saker, han var man och har varit död si och så länge… Vi känner igen resonemanget.

Nåja. Nu ska jag göra samma sak och påstå att Maslow sa några kloka saker och hoppas att det låter bättre eftersom han sa det. Han sa att det är känslan frustration som driver oss att göra förändringar. Frustrationen är mänsklighetens viktigaste känsla eftersom det är den som driver oss till förbättring. Han menade inte att det var samma sak som att inte vara nöjd.

Tvärtom. Frustration utan nöjdhet leder oss att hela tiden byta ut saker, och det leder inte till förbättring. Att vara nöjd med det som finns, men frustrerad över att det kan bli bättre är det som skapar förbättringen.

Till exempel. Frustration utan nöjdhet över ett arbete, gör att man byter jobb. Men det är inte säkert man blir nöjd där heller. Det viktiga skulle vara att kolla noga på vad man är nöjd med och förbättra det. Då skulle en kunna byta jobb, men inte vart som helst, det skulle behöva vara bättre än det förra. Eller göra förbättringar på det arbete man redan har.

Maslow pratar gärna relationer. Att man redan i hans moderna (!) tid bytte relationer utan att egentligen ha bestämt sig för vad man gillade hos sin tidigare partner. Utan bara prövar planlöst. En annan klok man sa en gång angående det här, att en relation är bara bra om den är dubbelt så bra som att vara ensam. Jag tror det var lite det Maslow var inne på.

Ska man citera Maslow finns det en sak man kan säga. Och inte behovstrappan. Den gör att han skrynklar pannan i efterlivet. Utan;

“Sök inte efter något annat, sök efter mer”

IMG_0011.JPG