Det egendomliga med att det finns två olika sorter

 Då har det gått en vecka sen kvinnodagen. Kvinnors utsatta situation runtom i världen uppmärksammades. Den mer lågmälda men alltid närvarande djupa orättvisa även nordiska kvinnor lever med synades i sömmarna. Det är bra. Men när jag försöker komma ihåg något jag läste, hörde och såg den dagen är det bara en artikel som dyker upp i minnet.

Dagens Nyheter valde den dagen att trycka en ledare om jämlikhet mellan könen. Närmare bestämt den oroväckande utvecklingen att pojkar presterar så mycket sämre i skolan än flickor. Det är oroväckande. Det går bara att spekulera i framtida konsekvenser. Men just den här dan hade jag lite svårt att bry mig. För jag vet att flickor i samma klassrum funderar på hur de ser ut och om de inte borde banta mer. Att det dåliga är så svårt att sätta fingret på. Så att vi fortfarande behöver den dagen i mars för att få syn på vad det är så pågår. Varför flickor, tjejer och kvinnor vet att de måste prestera fläckfritt inom livets alla områden. Fast jag vet inte riktigt vilka faktorer som får det att fortgå. Jag vet bara att jag är en del av det och det är så klistrat vid allt så att jag knappt kan urskilja det. Vilken färg på nagellacket utstrålar självsäkerhet och blygsamhet samtidigt? Hur så, förresten? Jag vet inte, därför behöver jag tänkande människor som uppmärksammar och förklara det för mig om så bara en gång om året.

Någon gång läste jag någonstans att komplicerade förhållanden behöver enkla frågor för att förstås. “Stora huvudfotiga” frågor. Vad är det där för egendomliga att det ska vara två sorters människor, män och kvinnor, egentligen? Vad är det där med att en sort är liksom… bättre? Till exempel. Finlands politiker gav ett förslag i dagarna som verkar vara svar på de kantiga frågorna: det ska inte vara förbjudet att ge ett barn med biologiskt mankön något som traditionellt ansetts vara ett namn för endast de med biologiskt kvinnokön. Namn som namn. Enkelt… Man blir glad, liksom.

FullSizeRender