Att rasa eller inte rasa

Låt oss tala lite om Game of Thrones. Var lugn, här kommer inga spoilers. Även du Lisa kan vara lugn, det här ska inte bli en TV-serieblogg (även om det är frestande). Nej, jag ska på något sätt använda Game of Thrones, vintern som just rasat, säkerhetsbeteende och lite andra ingredienser för att säga det som egentligen räcker med tre ord; allt är  relativt.

Game of Thrones är på många sätt en makalös TV-serie. Det jag gillar mest är komplexiteten i karaktärerna. Just när du tror att en person är god gör hen något som tyder motsatsen. När du sedan ägnat en tid åt att avsky den personen visas små sprickor i fasaden där medmänsklighet eller svaghet skymtar igenom. Som tittare måste du hela tiden vara beredd att omvärdera din syn på de människor du betraktar vilket gör det fruktansvärt frustrerande och mycket intressant.

Annars är det ju mest en massa rasande nuförtiden. På löpsedlar står om än den ena och än den andra personen som rasar. Den som begår ett misstag hängs brutalt ut. I den efterföljande debatten bestämmer folk sig snabbt för att den där personen är verkligen inget att ha. Allt som ligger i motsatt vågskål väger lätt i förhållande till det som nu väckt folkets vrede.

Ibland tänker jag att det kanske var lite enklare förr. Förr när överheten bestämde vad som gällde. Brukspatronen eller prästen pekade med hela handen och sa: “det här är ok”. Det är ju lite bökigt det här att vi måste gå till oss själva och tänka efter vad vi tycker eller vem vi tror att vi kan lita på. Som terapeut får jag ibland frågan om vad som är rätt. Rätt att göra, rätt att känna, rätt att tänka. Under utbildningen till psykoterapeut dök frågan ofta upp om ett beteende verkligen var bra eller om det kunde vara ett säkerhetsbeteende. Svaret blir ofta: “det beror på”.

Så nu när vintern rasat ut kanske vi kan vila lite på hanen innan vi avlossar nästa skott. Rasa när det verkligen betyder något och inte okynnesrasa över något som kanske inte spelar så stor roll, bygger på ett missförstånd eller bara var ett hederligt gammalt misstag.

image