Arbete och återhämtning

Ulrica Schwartz har forskat på sex timmars arbetsdag. Jag är en av alla som drömmer om att arbeta mindre tid för att ägna mig mer åt återhämtning. Samtidigt ägnar jag ofta semestrar, helger och raster åt att på något sätt jobba. Hur går detta ihop?

Ulrica konstaterar att (förresten jag har ingen bra källa, så vi får kalla det hörsägen) korta arbetsdagar inte ledde till nåt av det som folk hade hoPpats. Hon tittade på kommunal verksamhet någonstans, under ett år. Man var inte mindre sjukskriven, motionerade inte mer och inte var man mindre sur hemma efter en stressig dag.

Det här är ju också en politisk fråga under supervalåret, men jag vill inte lägga mig i det. Men däremot skulle jag vilja göra ett informerat val om hur länge jag ska jobba. Det här var ju bara en studie, men det satte verkligen myror i huvudet på mig att jag inte automatiskt skulle bli lyckligare av att gå hem två timmar tidigare. Kommunal verksamhet, det kan ju vara lite vad som helst. Man vill ju gärna tro att det har betydelse vad man jobbar med och hur stämningen är. Ja, det kanske har större betydelse.

Kanske är ett bra jobb återhämtning… Min kära kollega Anna påminde mig häromdagen om Karl-Bertil Jonssons uttryck;

Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse, och är den grund varpå samhället vilar.

Varje julafton uppfylls vi av Karl-Bertils arbete. Så Ulrikas egen kommentar om sin forskning att ett dåligt jobb är dåligt oavsett om vi gör det i sex eller åtta timmar påverkade mig. Det är ju inget vi kan ta våra samhällsbeslut på, men för egen del kanske jag mer ska fokusera på delar av jobbet jag gillar och mindre på hur länge jag gör dem. Tack Ulrica, här får du dagens ros för tankeväckande idéer:

IMG_0245.JPG